Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Fuzarioza klasa pšenice (Fusarium graminearum)
Fuzarioza klasa pšenice (Fusarium graminearum)

Na području delovanja RC Pirot, usevi ozime pšenice se u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta nalaze u različitim fenofazama razvoja; od faze rane mlečne zrelosti do faze kasne mlečne zrelosti (BBCH 73-75).

 

Vizuelnim pregledom useva, na lokalitetu Pirot van varoš-Barje, registrovani su simptomi šturosti klasa pšenice (Fusarium graminearum). Procenat zaraženih klasova se kreće oko 4-6%, dok je procenat zaraženih površina klasa 5%

Zaraženi klasovi počinju da blede, vreteno izumire. Zrna su sitna i štura, nisu dobro nalivena. Na klasu se primećuje karakteristična narandžasta prevlaka.

Najveće štete nastaju okoliko do infekcije dođe u fazi cvetanja, ali do infekcije može doći tokom celog perioda razvoja klasa. Ove proizvodne godine smo u periodu cvetanja imali vlažno vreme sa dosta padavina koje je pogodovalo razvoju fuzarioze. Ovaj patogen dovodi do smanjenja prinosa, kvaliteta i klijavosti zrna. Takođe, ova gljiva na zaraženim zrnima može da sintetiše mikotoksine koji su višestruko štetni po zdravlje ljudi i životinja.

Niski procenti zaraze klasova, koji se trenutno registruju u usevima ne ukazuju na mogući problem prisustva mikotoksina u zrnu pšenice.

Comments

There are no comments yet for this post.