Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Prisustvo poljskih glodara u regionu Negotina
Prisustvo poljskih glodara u regionu Negotina

Na području delovanja RC Negotin vizuelnim pregledom parcela pod usevom lucerke i strništa suncokreta na lokalitetima Miloševo, Samarinovac, Rit i Štubik  registrovane su aktivne rupe od poljskih miševa (Apodemus spp.) u vrlo niskoj brojnosti. Takođe, pregledom nasipa, pašnjaka i mladih zasad voćaka nisu registrovane aktivne rupe od navedenog glodara, kao ni od poljske voluharice (Microtus arvalis).

Prag štetnosti kada se primenjuju hemijske mere zaštite je za poljskog miša 10-50 aktivnih rupa po hektaru, dok je za poljsku voluharicu od 10 do 500 aktivnih rupa po hektaru. Ukoliko se registruju brojnosti aktivnih rupa iznad navedenog praga štetnosti, proizvođačima se preporučuje postavljanje registrovanih gotovih mamaka. Važno je naznačiti da rupe sa postavljenim macima treba zatrpavati, kako bi se očuvalo zdravlje ptica i drugih divljači.

U cilju suzbijanja glodara primena registrovanih preparata (rodenticida), u ovom periodu, preporučuje se u lucerištima, višegodišnjim zasadima, utrinama i međama, ukoliko se pregledom utvrdi brojnost navedenih štetočina u II kategoriji.

KATEGORIJE BROJNOSTI

Kategorije

Brojnost

Broj rupa po hektaru    za poljskog miša

Broj rupa po hekteru za poljsku voluharicu

            I

Vrlo niska

Do 10

Do 10

           II

Niska

10 – 50

10 – 500

           III

Srednja

50 – 500

500 – 5000

           IV

Visoka

500 – 2000

5000 – 20000

            V

Vrlo visoka

2000 - 10000

20000 – 50000

 

Osim primene rodenticida, preporučuje se i zaoravanje žetvenih ostataka i košenje površina oko parcela i uvratinama kako bi se omogućio pristup predatorima sitnih glodara.

usev lucerke    strnište suncokreta

usev lucerke                 strnište suncokreta

Comments

There are no comments yet for this post.