Skip to main content

Loznica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Loznica > Prilozi > Prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka (Didymella applanata) u zasadima kupine
Prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka (Didymella applanata) u zasadima kupine

Na području delovanja RC Loznica zasadi kupine se nalaze u fazi od početak formiranja pomoćnih pupoljaka do faze vidljivi novi listovi sa manjim uvojcima i kraćim nodijama (BBCH 91 – 92).

Vizuelnim pregledom zasada kupine, na različitim lokalitetima, uočeno je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka (Didymela applanata).

Velika slika

Primarna zaraza mladih izdanaka se vrši sporama, obično krajem maja ili početkom juna. Na donjim delovima izdanaka prvo se javljaju ljubičaste pege, koje su posebno izražene oko pupoljaka. Nešto kasnije nastupa sekundarna zaraza, kada konidije izazivaju pucanje epidermisa nodusa i pojavu uzdužnih braonkastih pukotina na izdancima. U toku leta parazit smanjuje porast izdanaka, uništava pupoljke i oštećuje lišće, što znatno smanjuje njihovu otpornost prema zimskim mrazevima. Štete se najjače manifestuju sledeće godine, jer se na zaraženim izdancima rodne grančice ne razvijaju ili, pak, slabo rastu, javlja se defolijacija, plodovi su sitni i mekani, a pri jačem napadu dolazi i do sušenja rodnih izdanaka.

 

Mere kontrole ovog patogena podrazumevaju primenu sledećih mera:

-         orezivanje dvogodišnjih izdanaka odmah posle berbe,

-         redovno uništavanje korova u zasadu,

-         proređivanje mladih izdanaka koji se ostavljaju za rod,

-         pravilan izbor položaja za gajenje kupine,

-         hemijske mere borbe. Nakon berbe i uklanjanja dvogodišnjih izdanaka, sa ciljem zaštite od navedenog patogena, mogu se primeniti preparati na bazi bakra.

Comments

There are no comments yet for this post.