Skip to main content

Loznica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Loznica > Prilozi > Jabukin smotavac (Carpocapsa pomonella)
Jabukin smotavac (Carpocapsa pomonella)

Na području delovanja RC Loznica zasadi jabuka se nalaze u fazi od plod oko 80% krajnje veličine do faze početak zrenja: pojavljuje se karakteristična boja za kultivar (BBCH 78-81).

 

 

Vizuelnim pregledom zasada jabuke na lokacijama gde nisu primenjene adekvatne hemijske mere uočeno je prisustvo oštećenja na plodovima od jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella).

 

 

Jabukin smotavac u našim uslovima ima 3–4 generacije godišnje, a prezimljava u stadijumu odrasle larve. Larve prezimljavaju u kokonu ispod kore drveta, a takođe mogu prezimeti u skladištima unetim u crvljivim plodovima ili u drvenoj ambalaži.

Leptiri prezimljujuće generacije se pojavljujeu u aprilu i maju, što zavisi od vremenskih uslova. Oni se tada pare, ženke nakon parenja polažu jaja. Ispiljenje larve se ubušuju u novoformirane plodiće gde pravi hodnik, crn i zaprljan izmetom, sve do semene kućice. Takvi plodovi gube tržišnu vrednost o podložni su truljenju.

 

RC Loznica sprovodi monitoring jabukinog smotavca pomoću feromonskih klopki postavljenih u zasadima jabuke kao i putem vizuelnih pregleda kojima se utvrđuju najznačajniji biološki događaji ove štetočine koji su ključni prilikom utvrđivanja momenta za pravovremenu primenu insekticida.

Tokom ove proizvodne sezone, RC Loznica je u više navrata, u različitim fazama razvoja jabuke, obavestio proizvođače o sprovođenju mera zaštite od navedene štetočine. Preporuke za zaštitu jabuke se mogu pogledati na linku.

Comments

There are no comments yet for this post.