Skip to main content

Loznica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Loznica > Prilozi > Prisustvo Monilinia spp. na šljivi
Prisustvo Monilinia spp. na šljivi

Na području delovanja RC Loznica zasadi šljive se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od plod oko 70% krajnje veličine do faze početka obojavanja plodova (BBCH 77-81).

Monilinia
Monilinia

Vizuelnim pregledom šljive na lokalitetima gde je prisutna ekstenzivna proizvodnja,  registrovano je prisustvo simptoma sušenja cvetova i grančica i truleži plodova koštičavog voća (Monilinia spp.).

Gljive iz roda Monilinia napadaju cvetove, grančice i plodove. Patogenima pogoduje vlažno vreme za razvoj, a infekcije se pored tučka cveta ostvaruju i na mestima mehaničkih ozleda na biljnom tkivu. Gljiva preko tučka prodire u cvet i nakon toga preko peteljke dospeva u grančicu. Zatim zatvara sprovodne sudove biljke i zaraženi deo se suši. Biljke se brane lučeći smolu kojom se zatvara put gljivi. Mladi zaraženi plodovi se suše i opadaju, dok se na starijim plodovima javljaju mrke pege koje rastu i na kraju se javlja sivkasta prašnjava prevlaka od sporonosnih organa gljive. Patogen prodire u plod kroz oštećenja koja su izazvali insekti ili vremenske nepogode.

Agrotehničke mere borbe su:

-adekvatan izbor parcele i postavljanje redova u pravcu duvanja dominantnih vetrova

-otporne sorte

-orezivanje oštećenih grana i njihovo spaljivanje

-skidanje i uništavanja mumificiranih plodova

Tokom ove proizvodne sezone, RC Loznica je u više navrata, u različitim osetljivim fazama razvoja šljive, obavestila proizvođače o sprovođenju mera zaštite od navedenog patogena. Preporuke za zaštitu šljive se mogu pogledati na linku.

Comments

There are no comments yet for this post.