Skip to main content

Loznica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Loznica > Prilozi > Fuzarioza klasa pšenice (Fusarium graminearum)
Fuzarioza klasa pšenice (Fusarium graminearum)

Na području delovanja RC Loznica usevi ozime pšenice se u zavisnosti od sortimenta, lokaliteta i rokova setve nalaze u fazama od: puno cvetanje: zrelo 50% polenovih kesica do faze kasna mlečna zrelost ( BBCH 65 – 77).

Faza razvoja pšenice

Velika slika

 

Vizuelnim pregledom useva ozime pšenice, lokalitet Jelav, registrovano je prisustvo simptoma fuzarioze klasa pšenice (Fusarium graminearum).

 

Fuzarium klasa pšenice

Velika slika

 

Infekcija se ostvaruje u fazi cvetanja i formiranja zrna. Patogen prezimljava na ostacima zaraženih biljaka. Visoka vlažnost vazduha i visoke temperature u vreme cvetanja i formiranja zrna pogoduju ostvarenju infekcija od pomenutog patogena.

 

Prvi simptomi se uočavaju posle cvetanja na klasićima koji gube zelenu boju, dolazi do odumiranja tkiva i postaju slamasto žuti, a kada su uslovi povoljni mogu biti zaraženi i ostali delovi klasa. U zaraženom klasu formiraju se zrna različitog nivoa nalivenosti, i ta štura zrna dobijaju belu do ružičastu boju.

 

Tokom ove proizvodne sezone, RC Loznica je obavestila proizvođače o sprovođenju mera zaštite ozime pšenice od navedenog patogena označenom preporukom.

 

-Preporuka 18.05.2021

 

Comments

There are no comments yet for this post.