Skip to main content

Loznica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Loznica > Prilozi > Siva trulež (Botrytis cinerea) na paradajzu
Siva trulež (Botrytis cinerea) na paradajzu

Na području delovanja RC Loznica usevi paradajza u plasteničkoj proizvodnji se nalaze u fazama od otvoren drugi cvet na stablu do prvi plod na glavnom stablu dostigao tipičnu veličinu i oblik (BBCH 62 – 71).

Na lokalitetu Lozničko Polje vizuelnim pregledom na biljkama gde je formiran plod uočeno je prisustvo sive truleži (Botrytis cinerea) na biljkama paradajza, u niskom intenzitetu napada.

Botrytis cinerea

Velika slika

Na mladim biljkama gljiva prouzrokuje simptome poleganja rasada, gde se na prizemnim delovima stabla uočava vodenasta nekrotična pega. Pri pojavi vodenastih pega na odraslim biljkama dolazi do sušenja gornjih delova biljke. Na plodovima paradajza na spojnom mestu ploda i peteljke nastaje vodenasta zona, i nakon zaraze dolazi do opadanja ploda. U godinama visoke vlažnosti vazduha se razvijaju sivopepeljaste prevlake koje čine sporonosne tvorevine gljive. Na lišću se pojavljuju vodenaste pege, koje se u vlažnim uslovima sredine brzo šire i nekrotiraju.

Osnovna mera za sprečavanje pojave sive truleži paradajza je regulisanje temperature i vlažnosti vazduha i zemljišta, uz intezivno provetravanje objekata zaštićenog prostora. Obolele plodove redovno odstranjivati radi sprečavanje širenja bolesti. Od hemijskih mera zaštite koristiti preparate na bazi a.m.ciprodinil + fludioksonil (Atlas, Switch 62,5 WG) ili a.m. ciprodinil+tebukonazol (Linus). Prilikom primene fungicida treba voditi računa o broju tretiranja istim aktivnim materijama zbog brzog razvoja rezistentnosti.

 

Comments

There are no comments yet for this post.