Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Stanje ozimih useva u Srednjem Banatu
Stanje ozimih useva u Srednjem Banatu

RC Zrenjanin je pre snežnih padavina, u periodu 11-13.12. 2018. godine izvršio pregled ozimih useva na teritoriji svog delovanja i registrovano je sledeće stanje:

Ozime pšenice

Ozime pšenice se nalaze u fazi od  1 razvijenog lista do bokorenja (BBCH 11-24 ). Kod proizvodnje u suvom ratarenju, vremenski uslovi u proteklom periodu doprineli su veoma lošem nicanju useva i slaboj kondiciji useva sa neujednačenim sklopovima. Padavine su bile lokalne, periodične i nedovoljne da bi osigurale dovoljnu vlažnost zemljišta dugoročno, pa je nicanje useva bolje na delovima parcele gde je zemljište zbijenije (uzglavnice, redovi u tragu točka i sl.). Primećene su i prve izmrzle biljke pšenice (faza 1 do 2 lista). Takođe, registrovano je i prisustvo aktivnih rupa glodara, ali u niskom procentu.

Lokaliteti Torak, Žitište, B.Karađorđevo i Srpski Itebej imali su dobar raspored padavina i na tim lokalitetima  pšenice u suvom ratarenju su u fazi od početka (BBCH 21) do punog bokorenja (BBCH 24).

Pregledom biljaka pšenice nije registrovano prisustvo bolesti ni na jednom lokalitetu.

   

      BBCH 11               BBCH 13                BBCH 22

Ozimi ječmovi

U uslovima navodnjavanja ozimi ječmovi su u fazi  intenzivnog bokorenja (BBCH 22-23). U odnosu na pregled od 13.11., registrovano je povećanje procenta biljaka sa simptomima mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) koji se kreću i do  24%.  Simptomi sočivaste pegavosti lista (Rhynchosporium secalis) uočeni su na do 10% biljaka.

   

    BBCH 22-23           mrežasta pegavost   sočivasta pegavost

Uljana repica

Faza uljane repice u uslovima navodnjavanja je 9 i više listova (BBCH 19). Posle intenzivnog naseljavanja vaši i preduzetih insekticidnih tretmana (preporuka od 13.11.) i pada temperature u poslednjem periodu, registrovano je drastično smanjenje intenziteta napada lisnih vaši (na 6% biljaka malobrojne kolonije na naličju srednjih listova rozete). U uslovima suvog ratarenja, jedan deo parcela pod uljanom repicom je preoran (veoma loše nicanje, loši sklopovi biljaka, neujednačene faze i sl.).

  

     BBCH 19                               vaši

RC Zrenjanin će nastaviti sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih useva.

Comments

There are no comments yet for this post.