Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Crna trulež grožđa
Crna trulež grožđa
U zasadima vinove loze na lokalitetu Gudurica, registrovano je prisustvo simptoma crne truleži grožđa (Guignardia budwellii) na bobicama, listovima i lastarima. Na mumuficiranim bobicama uočava se mnoštvo telašaca-piknida. U ovim mumficiranim biljnim ostacima gljiva prezimljava na čokotu ili na površini zemljišta. Oslobađanje askospora se vrši u proleće po otvaranju pupoljaka posle padavina. Prema podacima iz literature (M.Ivanović: Mikoze i pseudomikoze biljaka), maksimalna zaraza bobica se vrši u punom cvetanju.
U toku vegetacije može se ostvariti nekoliko sekundarnih infekcija piknosporama. Za širenje patogena potrebne su učestale padavine. Starenjem lišće postaje otpornije tako da zaraze prestaju krajem jula i početkom avgusta.
Do pojave simptoma u zasadima vinove loze na lokalitetu Gudurica došlo je zbog učestalih i obilnijih padavina koje su zadesile ovaj lokalitet u prolećnom periodu i nemogućnosti sprovođenja pravovremenih mera zaštite fungicidima. Širenje ovog patogena se sprečava  primenom fungicida koji se koriste protiv plamenjače ali onih koji imaju u sebi aktivne materije preventivnog delovanja (prema registraciji na bazi bakra ili kaptana). Zaštita se sprovodi u periodu od dužine lastara  10-15cm do početka šarka.Takođe je vrlo važno uklanjati mumuficirane grozdove pri berbi i zaoravati ih.
 
Mumificirane bobice sa mnoštvom piknida.

Comments

There are no comments yet for this post.