Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Štetne stenice na području RC Vrbas
Štetne stenice na području RC Vrbas

Na području delovanja RC Vrbas, u pojedinim  zasadima oraha i u usevima paprike, paradajza, krastavaca i krompira, gde se sprovode intenzivne mere zaštite, kao i  u mnogim baštama i okućnicama, registrovane su odrasle jedinke i larve braon mramoraste stenice, Halyomorpha halys i zelene povrtne stenice, Nezara viridula, u niskom intenzitetu napada.

Obe vrste prezimljavaju u stadijumu odrasle jedinke. Vrlo su polifagne, dobri su letači, hrane se nadzemnim delovima na gotovo svim voćnim, povrtarskim i ratarskim usevima. Ženke  polažu buretasta jaja na naličje listova, u gomilicama, a larve prolaze kroz pet larvenih stupnjeva.  Štete od obe vrste prouzrokuju i larve i odrasle jedinke, sisajući biljno tkivo i ubrizgavajući probavne enzime, što dovodi do stvaranja nekrotičnih pega i  gubitka boje, kao i do deformacije plodova. Indirektne štete nastaju kada se  tokom ishrane, na mestima uboda i povreda, prenesu fitopatogene gljive ili bakterije, koje mogu prouzrokovati bolesti plodova, a plodovi kao takvi, postaju tehnološki neupotrebljivi.

Mere kontrole obuhvataju, pre svega, nepesticidne mere borbe, kao što su:

-          Redovan monitoring i vizuelni pregledi biljaka

-          Hemijsko tretiranje lovnih biljaka (leguminoze u proleće, krstašice u jesen) radi sprečavanja migracije na glavni usev

-          Korišćenje zaštitnih entomoloških mreža

-          Metoda otresanja larvi i odraslih jedinki sa biljnih organa i njihovo mehaničko uništavanje

      Hemijsko suzbijanje ovih stenica je otežano, jer napadaju plodove u tehnološkoj zrelosti,  kada je primena insekticida ograničena zbog poštovanja karence.

 
 
odrasla jedinka braon mramorasta stenica
 
 
 

Comments

There are no comments yet for this post.