Skip to main content

Region Novi Sad

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Novi Sad > Prilozi > Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)
Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

Na području delovanja RC Novi Sad u lovnim klopkama postavljenim u zasadima bresaka, trešanja, malina i vinove loze registrovano je prisustvo azijske voćne mušice (Drosophila suzukii).

Za razliku od drugih voćnih mušica ova vrsta polaže jaja isključivo u zdrave plodove voća koji su u fazi zrenja. Ženke testerastom legalicom probijaju površinu ploda i u njega polažu jaja.

 

Direktne štete pričinjavaju larve ishranom u plodovima, dok se indirektne štete ogledaju u tome što su napadnuti plodovi podložni napadu raznih patogena prouzrokovača truleži.

Slike oštećenja iz proteklih sezona:

Praćenje azijske voćne mušice putem lovnih klopki od ključnog je značaja za kontrolu ove štetočine. U tu svrhu koriste se klopke napravljene od plastičnih flaša na kojima je potrebno napraviti nekoliko otvora za ulazak mušica. Kao atraktant se koristi jabukovo sirće, crno vino i nekoliko kapi deterdženta.

U cilju sprečavanja šteta od azijske voćne mušice proizvođačima se sada preporučuje primena svih raspoloživih mera kontrole:

·         Postavljanje velikog broja klopki za masovno izlovljavanje, prvenstveno na obodima zasada

·         Neophodno je skratiti interval branja plodova

·         Redovno sprovođenje sanitarnih mera kao što su odstranjivanje zaraženih plodova, kontrola gajbica i druge opreme, higijena ivica parcela u kojima mogu biti prisutni domaćini ove štetočine iz spontane flore

·         Hemijske mere kontrole usmerene su na suzbijanje odraslih jedinki. S obzirom da se napad dešava u periodu zrenja, neophodno je voditi računa o karenci primenjenih insekticida

Comments

There are no comments yet for this post.