Skip to main content

Loznica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Loznica > Prilozi > Trulež plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena)
Trulež plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena)

Na području delovanja RC Loznica zasadi jabuke se nalaze u različitim fenofazama u zavisnosti od sorte, prethodno primenjenih agro i pomotehničkih mera: od početak obezbojavanja lišća do 50% listova je obezbojeno.

 

Vizuelnim pregledom zasada na pojedinim lokalitetima uočeno je prisustvo truleži plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena).

Velika slika

Osim jabuke patogen napada i krušku, dunju, šljivu, a u nekim godinama ređe napada breskvu, kajsiju i nektarinu. Plodovi mogu biti zaraženi od zametanja do berbe, ali i kasnije, u skladištu. Mladi plodovi su ređe napadnuti, i u slučaju da su zahvaćeni oni nekrotiraju, istrule i opadnu. Infekcija starijih plodova se ostvaruje najčešće na mestu povrede ili oštećenja od insekata. Na mestu zaraze javljaju se kružne koncentrične svetlo-smeđe pege koje se brzo proširuju, tkivo u okviru pega truli i pega se brzo povećava. Na obolelim delovima ploda parazit formira karakteristična tela, sporodohije u vidu koncentričnih krugova, koji odgovaraju smenjivanju dana i noći, tako da svaki krug plodonosnih tela odgovara jadnom danu i noći, 24 časa. Ovaj tip truleži je poznat kao mrka ili smeđa trulež.

 

Patogen izaziva i tzv.crnu trulež plodova jabuke i kruške. Plod zahvata trulež kao i u prethodnom slučaju, ali zahvaćeni deo ploda ima tamnu ili crnu boju. Bez obzira da li se radi o mrkoj ili crnoj truleži, plodovi bivaju potpuno prožeti micelijom gljive i usled gubitka vode smežuravaju i pretvaraju se u jednu stromatičnu tvorevinu. Tako sasušeni plodovi ostaju u krošnji pričvršćeni za grane i grančice, ili otpadaju i ostaju na površini zemljišta.

 

Mere kontrole ovog patogena podrazumevaju primenu sledećih mera:

 

-pri podizanju zasada treba birati ocedite i provetrene terene,

-redove postavljati u pravcu dominantnih vetrova,

-uklanjanje i uništavanje mumificiranih plodova,

-zaštita voćaka od insekata koji povređuju plodove,

-hemijske mere primenom fungicida u fazama sazrevanja plodova, kada su najosetljiviji na infekcije ovim patogenom.

Comments

There are no comments yet for this post.