Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Crna trulež kupusnjača (Xanthomonas campestris pv.campestris)
Crna trulež kupusnjača (Xanthomonas campestris pv.campestris)

Na području delovanja RC Jagodina, usev kupusa namenjen za jesenju proizvodnju se nalazi u fazi glavice od 80% do 90% od krajnje veličine (BBCH 47-48).

 

Vizuelnim pregledom useva kupusa, na više lokaliteta, registrovani su simptomi crne truleži kupusa koje prouzrokuje bakterija Xanthomonas campestris pv. campestris na pojedinačnim biljkama.

 
 

Infekcija biljaka ovim patogenom je moguća u svim fazama razvoja kupusa. Kada dođe do infekcije rasada, rasad vene i dolazi do propadanja mladih biljaka. Kod starijih biljaka, infekcija kreće od ivica liski. U početku infekcije uočavaju se hlorotične pege koje se klinasto šire od ivice lista prema unutrašnjosti i simptomi dobijaju izgled slova ,,V". Posle izvesnog vremena ceo list žuti i vene. Kada bakterija dospe u sprovodne sudove, biljke slabo napreduju, zaostaju u porastu, a glavice se ili ne formiraju ili su kržljave. Zaražene biljke često napadaju sekundarni patogeni usled čega dolazi do potpunog propadanja biljaka.

Razvoju ove bakterije pogoduje toplo i vlažno vreme i prohladne noći. Prezimljava u zemljištu, a zadržava vitalnost i do tri godine. Širenje ove bakterije vrši se pomoću vode za navodnjavanje i kišnim kapima, a značajnu ulogu imaju i insekti, puževi i oruđa za rad.

 

U cilju zaštite od ovog patogena poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje: korišćenje tolerantnih sorti i hibrida kupusa, korišćenje zdravog semena, dezinfekcija semena i toplih leja, uništavanje obolelih biljnih ostataka i korovskih biljaka, suzbijanje insekata i puževa golaća kao vektora, primena plodoreda u trajanju od najamanje 3 godine i pravilna upotreba đubriva.

Comments

There are no comments yet for this post.