Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke > Zaštita paprike  

Preporuke: Zaštita paprike

Open

Naslov preporuke

Zaštita paprike 

Tekst

Na teritoriji delovanja RC Prokuplje usevi paprike na otvorenom nalaze se u različitim fazama razvoja i sazrevanja plodova (71-85 BBCH).

U proteklom periodu na feromonskim klopkama registruju se povećani ulovi imaga pamukove sovice (Helicoverpa armigera), dok je vizuelnim pregledom useva paprike registrovano prisustvo jaja ove štetočine na do 21 % biljaka. Takođe, regiostrovano je i prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) na do 9%  biljaka.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje  pregled svojih useva na prisustvo navedenih štetočina, i ukoliko se registruje njihovo prisustvo preporučuju se hemijske mere zaštite nekim od insekticida:

·       Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) u količini 0,14-0,2 l/ha (karenca 3 dana, MBT 2) ili  

·       Avaunt 15 EC, Top gun (indoksakarb) u količini 0,17-0,25 l/ha (karenca 1 dan, MBT 2).

Takođe, vizuelnim pregledom, u pojedinim  usevima paprike, registrovano je i prisustvo odraslih jedinki i larvi zelene povrtne stenice (Nazara viridula). Ukoliko se vizuelnim pregledom useva paprike registruje prisustvo ove štetočine preporučuje se primena insekticida :

·       Scatto (a.m. deltametrin) u količini 0,3 – 0, 7 l/ha (karenca 3 dana, MBT 4).

Navedeni insekticid delovaće i na suzbijanje larvi kukuruznog plamenca i pamukove sovice.

Na teritoriji Topličkog okruga, na pojedinim parcelama berba paprike je već započela, ili je u toku, pa se prilikom izbora insekticida strogo treba pridržavati karence primenjenih preparata. U usevima gde je berba u toku, zabranjena je upotreba insekticida. Osim karence, treba voditi  računa i o maksimalnom broju tretmana insekticida u jednoj sezoni (MBT).

Region

Prokuplje 

Štetni organizmi

Kukuruzna /pamukova sovica (helicoverpa armigera); Kukuruzni plamenac (ostrinia nubilalis); Zelena povrtna stenica (Nezara viridula) 

Usev/zasad

Paprika 
Approval Status Approved 
 
Attachments
Content Type: Discussion
Created at 10.9.2021 8:43  by RC Prokuplje 
Last modified at 10.9.2021 10:34  by Boško Jezerkić